sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Tyhjän potkintaa

Tavallaan typerää väittää, että tämä tuli yllätyksenä, mutta ilmeisesti talvijuoksussa on eronsa. En näin kesäihmisenä keksi yhtään hyvää puolta asiassa, mutta koska kyseessä on lottovoitto jne., niin asiaa ei voine näillä leveyspiireillä asuessa vältelläkään.

Juoksu on muuten muuttunut viime aikoina jopa mukavaksi. Projektin alkupätkillä lenkit olivat 4-8km mittaisia, nyt lenkit huitelevat 8-16km välillä ja meno on rentoa, vauhti on pitkälti kohdallaan ja tärkeimpänä juoksu jopa tuntuu hyvältä.

Kahden liukkaankelin lenkin jälkeen on kuitenkin jo opittu jotain: perustossuilla homma on yhtä sutimista joka hemmetin askeleella. Tuloksena miellyttävästi jomottava polvi/ polvet, pohkeiden ennätystasoa hipovat kireydet ja luonnollisesti koko lenkin mielessä pyörivä kaatumisen pelko. Nyt Turussakin on lunta ja ensitemppunaan kaupungin lumiaura-armeija tasoitti joka ikisen pyörä- ja kävelytien peilikirkkaaksi lisäämättä juuri lainkaan hiekkaa. Kiitos tästä, vasen polvi ikääntyi 51 minuutin lenkin aikana noin 8 vuotta. Tilanne voisi toki olla pahempikin, tuossa sutimisjuoksussa kun tulee jännitettyä pitkälti jokaista lihasta liikaa ja tarpeettomasti, niin on siitä nyt rentous kaukana.

Apua löytyy näemmä silti läheltä. Valmiitakin nastatossuja löytyy, mutta hieman kustannustehokkaampana vaihtoehtona löytyvät myös erilaiset nastoitussarjat kenkiin. Omat Adidakset sopivat lisäksi jalkaan niin miellyttävästi, ettei mieli tee vaihtaa ennen kuin on pakko ja irtonastat vaikuttavat tähän loogisemmalta ratkaisulta. Scandinavian Outdoor Storesta löytyi tällainen paketti ja tällä forumilla joku MacGyver kertoo omasta ratkaisustaan, joka kustansi lopulta 3€. Kolmantena vaihtoehtona on sellainen kumiluiska, joka vedetään kengän päälle, mutta jotenkin arveluttaa sen pysyminen jalassa. Tuo SOS:n mutteripaketti lienee helpoin ratkaisu, rälläkkää ei tarvita ja jalat kiittänevät tuostakin. Lumisen talven tapauksessa myös hiihtovoiteista on ilmeisesti dramaattinen apu pidon lisäämiseen. Katsotaan, mihin päädytään. Ennen nastojen hankkimista juoksen vain juoksumatolla ja lopetan jalkojeni tarpeettoman kiusaamisen.

Näillä pakkasmäärillä pukeutuminen ja hengittäminen ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta mikäli mennään viimevuotisiin lukemiin, niin tuossakin tulee varmasti ongelmia. Onneksi (?) on juoksumatto, mutta paikallaan juoksemisen välttämiseksi olen valmis joustamaan hieman tuossa kelipolitiikassa. +22°C ja aurinkoa lienee luvassa jo 7kk päästä, joten tässä odottaessa pitänee oikeasti vähän venyttää rajoja. Aurinkoisessa pikkupakkasessa juoksu on varmasti lähes mukavaa, mutta tod.näk. 85% talven lenkeistä on pimeää, tuulista, märkää,  liian kylmä ja muuten vain tarpeettoman typerää olosuhteiden suhteen. Henkinen kovuus on hieno asia jne., mutta jokainen, joka väittää tämän olevan älykästä puuhaa, on väärässä.

4 kommenttia:

  1. Kuules Petri, kyllä melko peruskamoilla pärjää ulkona juostessa ja ihan tavallisilla lenkkareillakin. Nastat on kuulemma ongelmalliset tekniikan ja painopisteen suhteen. (juoksukouluopet ei suosittele). Mä olin viime keväänä niillä pakkasilla juoksukoulussa ja meidän ryhmässä ei kaatunut kukaan.

    Suosittelen muuten juoksukoulua. Vauhtisammakon uudet ryhmät alkaa tammikuussa.

    VastaaPoista
  2. En mä epäile sitä, etteikö perustossuilla "pärjäisi". Mut onhan se nyt täysin järjetöntä, jos liian tiukka hidastus tai käännös aiheuttaa kuolemanpelkoa niin kuin viime lenkillä kävi.

    Ja lisäksi jalat oli aivan eri tavalla romuna lenkistä. Ei oo sinänsä kovin vaikeeta syyttää sitä yltiömääräistä sutimista, kun tuntui, että joka askeleeseen pitää keskittyä. Lopputuloksena siis kipeä vasen polvi, joka ei oo ikinä vaivannut juoksun jälkeen.

    Irtonastat kokeiluun, ne saa ainakin pois tarvittaessa. Tai sitten sukset hankintaan. Tai muutto 3000km etelään.

    VastaaPoista
  3. Kannattaa ottaa jotain opetusta tekniikassa, kulkee paremmin. Jos ei halua tulla juoksukouluun koko kaudeksi, kannattaa pyytää yksityistuntia Vauhtisammakon Mikolta. Varmasti hän pitäisi teille omat tekniikkatreenit.

    VastaaPoista
  4. Tää on taas tätä miehen ajattelua tekstiksi purettuna, mutta jos vahingossa juostu 19km lenkki ei tunnu kovinkaan pahalta jaloissa ja aikakin on 1:40, niin tuo puoli tuntuu rullaavan hyvin.

    Nyt talven tultua rullaavuuteen lisättiin vaan liukastelu, niin ei motoriikka riitä kahteen eri toimintoon samanaikaisesti :)

    Toki voi olla, että mun juoksua pitää korjata ja rajusti pitääkin, mutta kun se sujuu ilman vaivoja rennosti ja se on melkein kivaa, niin ei oo ollut sellaista akuuttia hätää asiassa. Pitänee silti selvittää toi tekniikkajutska, keväällä viimeistään.

    VastaaPoista