sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Kuntosali triathlontreenissä

Kuva: http://www.fitnesspersonnel.com/ptservices
Vaikka triathlonin pääpointti ei lienekään jalkaprässin tai penkkipunnerruksen maksimointi, eikä triathlonin aikana joudu edes punnertamaan, ei tätäkään aihetta ehkä siedä ohittaa täysin. Itsellä jo pelkästään selkä ja sen satunnaiset oikut vaativat säännöllistä salikäyntiä ja pienen lueskelun jälkeen tuli selväksi, että onnistunut (puoli)triathlonsuoritus vaatii ihan rehellistä painojenkin siirtelyä. Jalkojen voimaa tulee kuulemma ikävä viimeistään pyöräillessä, uinnissa tarvitaan niitä toisia raajoja.

Hämmästyttävää kyllä, suomenkielisistä forumeista ja blogeista ei tässä asiassa ollut mitään apua: useammassa lähteessä salitreenistä ei mainita sanallakaan ja ylipäätään salitreenin tärkeyttä ei tunnuta korostavan oikein missään. Vielä vähemmän löytyy tarkempia ja perusteltuja treeniohjelmia, joista olisi ihan oikeaa hyötyä treenaukseen. Englanniksi sentään löytää hieman paremmin asiaa.

Lyhyen lueskelun jälkeen bongasin tästä ja tästä parhaat vinkit ja perustelut siihen, miksi ja miten salilla sietäisi käydä. Varsinkin näin talviaikaan salitreenistä on varmasti hyötyä, kun varsinaiset lajitreenit ovat melkoisen kaukana varsinaisesta suoritteesta.  Jaksotus kuitenkin kunniaan, eli turha yrittää jalkaprässiennätystä viikkoa ennen kisaa jne. Jaksotuksesta lisää noiden linkkien takana, siitä tulisi liian pitkä satuilu.

Perinteiset mokat:
  • Salitreenin jaksottaminen kevyille päiville. Pitäisi ilmeisesti tehdä toisinpäin, koska salitreenistä palautuminen on hitaampaa kuin noista triathlon-lajeista. Eli salitreeni luetaan kovien treenipäivien joukkoon ja tarvittaessa voi yhden raskaamman lenkin vaihtaa hieman palauttavampaan luokkaan.
  • Salitreenin yhdistäminen juoksuun. Fillarointiin tuon kuulemma voi vielä tehdäkin, mutta juoksuun tarvitaan ilmeisesti tiettyä herkkyyttä. Jos et usko, kokeile heitellä koripalloa käsitreenin jälkeen. Ilmeisesti sama efekti.
Isoimmat hyödyt
  • Pyöräily ja uinti vaativat aika lailla voimaa. Etenkin pyöräilyssä heikoilla jaloilla kuulemma iskee ylämäkiväsymys selvästi muita aiemmin, vaikka keuhkoissa riittäisikin vetoa. Vauhdin pitäminen tasaisena on huomattavasti helpompaa, kun jaloissa on sitä potkua enemmän kuin sitä oikeasti tarvitaan. Pyöräily on kuitenkin näistä suoritteista pitkäkestoisin, eli asiaan kannattanee suhtautua lievällä vakavuudella. Uinnissa vahvat kädet ovat (hyvän tekniikan jälkeen) selvästi paras apu nopeaan vedestäpoistumiseen.
  • Vammojen pienempi todennäköisyys. Juoksussa jalat ja etenkin niiden liikkuvat osat ovat kovilla. Nivelet, luusto ja lihakset vahvistuvat selvästi oikein tehdyn salitreenin ansiosta ja muistaakseni juoksu on kivempaa, kun kipua ei ole. Etenkin naisilla liian vähästä salitreenistä johtuvat juoksuvammat ovat ilmeisesti valitettavan yleisiä. Myös palautuminen on selvästi nopeampaa, kun jalat ovat fyysisesti kondiksessa juoksua varten.
    Itsellä syksyn salitreeni oli luokassa "palauttava". Juoksuun ja kestävyysurheiluun ylipäätään piti totuttautua ja tässä kohtaa salitreeni, joka sisälsi hieman askelkyykkyjä, keskivartalotreeniä ja hartialiikkeitä käytännössä ilman painoja, toimi mahtavasti. Ei oikeasti edes tehnyt mieli repiä hirveitä painoja, kun muista treeneistä palautuminen oli vielä hitaampaa. Treenin kesto oli hieman alle 30min, jota ennen pakersin juoksumattoa ja kuntopyörää 30-80min.
    Nyt talvella meinasin lisätä salitreenin tehoja. Voimasta ei varmasti ole haittaa, mutta ei silti ehkä kannata treenata mitään, mitä ei tarvita ja mikä vain väsyttää liikaa. Tuossa aikaisemmin linkkaamassani jutussa ensimmäinen linkki ylhäältä sisältää 12-kohtaisen salitreenin, jonka on kirjoittanut moninkertainen triathlon-voittaja. Hän teoriassa osaa asiansa, joten taidan suosiolla katsoa, miten tuo ohjelma toimii ja miten rikki siitä itsensä saa. Ensipuraisu antoi jo viitettä siitä, että raskasta tuo tulee olemaan, vaikka painot olivat pääsääntöisesti minimissä. Toki tuon ohjelman voisi jakaa kahtia, muttei siellä salillakaan jaksa jatkuvasti juosta. Treenin teho kuitenkin nousee ja aika venähtää 45 minuuttiin. Taidan karsia tuosta aiemmasta ohjelmasta siis juoksumatto-osuuden ja siirtää kuntopyörän treenin jälkeiseksi osuudeksi.

    Näillä pitäisi alkaa edetä. Toki venyttelyn merkitys taas hieman korostuu tuossa, mutta siihen tuli onneksi opeteltua syksyn aikana.

    edit: Meinasi unohtua. Homer Simpsonin viisaudet salitreenistä.

    4 kommenttia:

    1. Terve Petri,

      voimaharjoittelu on erittäin tärkeää myös kestävyyslajeissa ja mielestäni kirjoitit hyvän tekstin ohjeiden löytämisen vaikeudesta.

      Kestävyyslajien voimaharjoittelussa on monia koulukuntia ja ehkä siksi yhtään yksittäistä "ylimuiden" nousevaa ohjetta ei löydy.

      Olen itse salilla käydessä pohtinut salin työntekijöiden kanssa mitä kestävyysurheilijan tulisi salilla tehdä. Saanut melkolailla pitkiäkin vastauksia perusteluineen mitä tehdä. Lopputulemana kuitenkin usein, että omaan tekemiseen on itse uskottava ja reagoitava hitaasti kiiruhtaen, jos harjoittelu ei toimi.

      En täysin lukenut Allenin ohjelmaa läpi, mutta itselleni on suositeltu tehtäväksi jalkaliikkeet jalka kerrallaan. Näin lajinomaisen suorittamisen aiheuttamat voimatasapainoerot on mahdollista tasoittaa (eli vasen oikea suhde).

      Ajattele vaikka toisen jalan tekevän juostessa enemmän työtä. Voimantuotto jalassa on suurempi kuin toisessa. Lonkankoukistaja rasittuu enemmän kuin toisen puolen. Kiristynyt lonkankoukista puolestaan alkaa vetämään selkää jumiin...eli voimatasapainon saaminen kroppaan on yksi kestävyysurheilijan talviharjoittelun peruslähtökohtia.

      Kuten toisaalla olen sinun nähnyt kirjoittavankin; tälläisiä palveluita kyllä tarjotaan, niitä ei mainosteta, eikä niistä kyllä laskutettukaan vaikka maksamaan tarjouduin.

      Tiukkoja treenejä,

      ----

      VastaaPoista
    2. Kiitos kommentista, enpäs huomioinutkaan tuota jalkojen vuorottelua erikseen treenissäni. Hyvä pointti sen osalta, ainakin tasapainon osalta ero jalkojen osalta on melkoinen.

      Eli tuollaisella treenillä sitäkin tulisi samalla korjattua, vaikka oireita juoksuun liittyen ei olekaan toistaiseksi näkynyt. Pyöräilystä on paha sanoa, sitä ei ole tullut harrastettua vielä lainkaan tarpeeksi.

      Toivotaan treenien tiukentuvan kevään mittaan, into ainakin on ennallaan.

      VastaaPoista
    3. Tere,

      kestävyysurheilussa maksimivoimalla ei niin hirveän suurta merkitystä ole, ainakaan tällä tasolla. Itse en tee oikeastaan ikinä alle 10 sarjoja. Yleensä liikkeestä riippumatta vedän 3-4*10-20. Kestävyysvoima kunniaan, sitähän tässä tarvitaan. Lajinomaiset liikkeet - siis liikkeet samoilla liikeradoilla, joita itse suorituksessa tullaan käyttämään ovat kaikkein tärkeimpiä. Muitakaan liikkeitä ei tule tyystin unohtaa, jottei aiemmin mainitut lihastasapainot mene aivan persiilleen, mutta useammastakin lähteestä olen lukenut (nyt puhun lähinnä juoksusta) huippujuoksijoiden sanovan että tekevät voimaharjoittelua lähes yksinomaan lajinomaisin liikkein.

      Kotona tehdyt kuntopiirit ilman lisäpainoja eivät kuulu koviin harjoituksiin ja näitä kannattaakin tehdä lähes päivittäin vaihdellen päivästä toiseen lihasryhmää. Itse teen välillä lähes joka päivä keskivartalon kuntopiiriä ja pari kertaa viikossa jalkaliikkeitä.

      Suunnistaessa on välillä tuntunut että reidet kaipaisivat lisävoimaa kun ylämäissä jalat menee armottomille hapoille. Luulen kuitenkin että se johtuu pikemminkin siitä että mulla on joukkuelajien jäljiltä liian suuret reisilihakset/liian painavat jalat kestävyysurheiluun, josta sitten maksan hirveenä hapotuksena ylämäissä.

      -Juho

      VastaaPoista
    4. Joo, maksimeja ei tässä tavoitella. Tuossa linkitetyssä showssa yhtenä jaksona oli lyhyehköt "voimaviikot", jolloin haettiin enemmän sitä lihaniskaa. Mutta pääpaino siinäkin oli pitkissä sarjoissa ja just niille lihaksille, jotka tässä hommassa lasketaan oleellisten joukkoon.

      Tuo linkitetty ohjelma ei ehkä ollut täydellisesti siis nimenomaan lajinomaisiin liikkeisiin suunniteltu, kun kuntosalivermeissä päästään kuitenkin vain sinne päin. Mutta eiköhän tosiaan oikeat lihakset tule katettua, ne onkin noissa selityksissä myös avattu hieman.

      Eli vaikka homma mun osalta nyt muuttuukin raskaammaksi, niin tuo on just 2*15 toistoa per lihas. Ainakin tästä maaliskuun loppuun siis, mutta ero syksyn ohjelmaan on silti melkoinen. Saa ollakin, oli tarkoituskin muuttaa tuota ohjelmaa just vuodenvaihteen aikoihin. Eikä oo järin pelkoa, että näistä jaloista tulis ikinä liian raskaat :D

      VastaaPoista