tiistai 12. huhtikuuta 2011

Miksi?

Nyt on aivan liian myöhäistä kysyä, miksi tällaiseen lähtisi. Enää ei kehtaa perua ja ilman pohjakuntoa nyt on liian myöhäistä aloittaa. Toki, hyvällä pohjakunnolla vieläkin ehtii mukaan ja jos luet tätä, olet hyvässä fyysisessä kunnossa aerobisten suoritusten osalta ja yllytettävissä jänniin juttuihin, niin tule mukaan. Et kuitenkaan keksi parempaakaan ideaa.

Moni, siis oikeasti lähes kaikki, ovat kysyneet, miksi lähdin tällaiseen. Itse mietin asiaa aluksi lähinnä siten, että onhan tämä nyt aivan päällikkötason suoritus ja se riitti  alkuunmotivaattoriksi. En ole juossut edes puolimaratonia, joten sillä mittarilla puolitriathlon suoritteena on jo aika kova tempaus. Vieläkin pidän kiinni 5,5h tavoitteestani ja kun asiaa miettii, niin en ole ikinä yrittänyt tai tehnyt mitään lähellekään vastaavaa suoritusta. Sydän saa hakata aika monta iskua ja aika monta hikipisaraa saa virrata ennen maalia, mutta aion jääräpäisesti pitää tuosta kiinni. Kevään fillarikausi näyttää, onko tuo oikeasti tavoiteltavissa oleva aika, koska pyöräilylle on budjetoitu yli 50% tuosta ajasta. Jos se ei suju, niin tuskin uinnista voi karsia hirveästi ja tuskin juoksen tuon 21,1km alle 90min tuona päivänä.

Jos siis ihmettelet, miksi tässä ollaan mukana, niin tässä on lähinnä opittuja perusteluja. En siis keksinyt näitä viime elokuussa, vaan keksin ne pitkin matkaa, kun treeniä on tullut kirjailtua.

1) Puolitriathlon pelasti selkäni. En muista, koska selkäni olisi ollut terve tai se ei olisi vaivannut elämääni. Pahimpina aikoina en ole voinut edes nukkua jumissa olleen selkäni takia. Nyt pystyn (ja siksi teenkin niin) kirjoittamaan tätäkin tekstiä täysin käsittämättömässä asennossa. Siitäs sait selkä. Eli lisääntynyt ja monipuolinen treenaus ja etenkin uinti on tuonut onnen elämään tällä sektorilla.

2) Puolitriathlon on todella vaihtelevaa treenauksen kannalta. Vähän väliä pää on hajoillut uintiin, juoksuun tai kuntopyöräilyyn, muttei ikinä (vielä) kaikkiin samanaikaisesti. Lisänä vielä kuntosalitreeni ja sulkapallo, niin treenikartta on ollut riittävän monipuolinen. En tiedä, onko tässä saavutettu tai edes tavoiteltu optimitreenausmallia, mutta lystiä on ollut pääsääntöisesti koko ajan. En olisi uskonut, että jaksan kiinnostua edes näistä treenimääristä. Nyt niitä pitäisi vielä hieman lisätä, mutta tuskin siitäkään ongelmaa saadaan aikaiseksi. Päinvastoin, pian pääsee uimaan 50m altaaseen ja pian sen jälkeen avoveteen. Sweet.

3) Kuka tahansa pystyy tähän. Oikeasti. Maraton ei näillä jaloilla tulisi edes kyseeseen ja ihmiselimistö tottuu lähes kaikkeen, kun sitä hieman harjoittaa sitä varten. Toki pitää osata monta asiaa (uinti on monelle liian suuri haaste), mutta jokainen osa-alue on tehtävissä ja vaikka aikatavoite on minulla verrattain kova (?) ensikertalaiseksi, niin hitaamminkin saa toki puuskuttaa. Ei tässä kenelläkään voi kiire olla.

4) Saa ostaa välineitä. Tähän on menty. Lue vaikka kommenttini uudesta fillarista, kännykkä- ja nettisovelluksista ja sykemittareista. Kaikkien hankinnat on hyvinkin perusteltuja, kun pitää oikeasti tietää, miten kannattaa treenata.

5) Tähän saa yllyttää kavereita. Idea tähän taisi lähteä kolmen henkilön sitoumuksena. Nyt tuttujen porukassa on yli 10 innokasta ja tämä auttaa oikeasti yrittämään hieman kovemmin.

Jo kaksi ensimmäistä syytä riittää minulle, loput kolme on tilastojen kaunistelua, mutta varsin lystiä sellaista. Jos et ole ikinä kokeillut, mutta ajattelit puuskuttaa ensimmäisen maratonisi kesällä 2011 tai 2012, niin harkitse uudestaan. Et salettina keksi montakaan pätevää vasta-argumenttia vaihtaa lajia.

2 kommenttia:

  1. Terve!
    Selailin tässä internetin ihmeellistä maailmaa, ja huomasin sinun mukavan blogisi aiheesta, joka on kovin kiinnostava itselle :)
    Tarkoitus olisi osallistua kesäkuun alussa olympiamatkan triathloniin, joka olisi ensimmäinen tri laatuaan, ja valmistava kisa sitten nokian puolikkaan kisaan elokuun alussa (tavoite 6½-7h?).
    Olisi kiva lukea, millaisia tuloksia sinulla on näistä kolmesta lajista, jotka ah, niin kivasti eroavat toisistaan?
    Itse yritän juoksua saada kuntoon, kun sitä ei pariin vuoteen ole treenattu, ja uintia, jota ei ole tullut harrastettua juuri koskaan :) Pyöräilyä on tullut tehtyä myös vain maastopyörällä ja hybridillä, jolla tuleekin polkaistua aina lähes vakioreitti muiden harrastusten takia kesäisin 40-50km *2 päivässä pari kertaa viikossa (ajopeli, jolla luultavasti osallistun myös kesän kisoihin, ikää sillä on toki jo 11v ja renkaat ~40mm :P). Harrastan myös kiipeilyä ja taidoa, sinun sulkapalloa ja salia vastaan. Monipuolista siis meillä! :)

    Kirjoita toki lisää, kiva lukea edistymisiä :)

    VastaaPoista
  2. Morjensta,

    kiitos kommentista. Ja kiva, että blogi on löytynyt ilman suoraa vinkkailuakin :)

    tavoitteena kolmelle irtopalaselle on 35min uintiin, 3h uintiin ja 2h juoksuun, mutten oikeasti tiedä, miten nuo keskenään toimivat. Juoksun tavoite yksinään on alle 1:40 ja pyöräilyn aikatavoitteesta on paha sanoa mitään oikeaa vielä. Kevään aikana sekin selviää, mutta ei tuosta vauhdista kaukana olla. (50km lenkki vastatuuleen karkeilla kumeilla ilman lukkokenkiä 25km/h)

    Kaikki osaset ovat siis kokeilematta, 20km juoksu oli joskus 2006 maratontreenissä mukana, joskin se jäi kesken. Ja nyt jalat on täysin muusina talven jäljeltä, sekin pitää vielä ehtiä korjata.

    Eli tsemppiä sinnekin, mutta minulta ei todellista neuvoa taida irrota :D Yritän tänne kuitenkin tiivistää sen, mitä tulee opittua ja haettua eri tietolähteistä. Eli itseni takia tässä viisastutaan, mutta mahtavaa, jos joku muukin tästä hyötyy.

    VastaaPoista