torstai 21. huhtikuuta 2011

Nesteytyksestä

Aina yhtä janoisena pitänee tämäkin puoli tarkistaa kuntoon ennen kesää. Pitkäkestoinen suoritus ainakin lämpimällä luonnollisesti kuivattaa kehoa aika lailla, mutta näin pitkässä suorituksessa pelkän veden hörppiminen ei ilmeisesti ole kuin haitaksi. Suoloja poistuu hien mukana aika vauhdilla ja niitä sitten pitäisi paikkailla. Olympiakomitean ravinto-oppaassa kerrotaan paljon nesteytyksestäkin, enkä jaksa sitä kaikkea tähän tiivistää, joten klikklik tästä. Tiivistettynä kuitenkin se pointti, että noin litra tunnissa pitäisi juoda nestettä kisan aikana, eli ihan pienistä määristä ei puhuta. Kirjoitetaan kisaravinnosta vielä erikseen sitten joskus.

Ja kuten lähes kaikessa muussakin tähän projektiin liittyvässä, olen täysin hakusessa tämänkin aiheen osalta. Kaupallinen oikotie on helppo ratkaisu, eli tyydyn toistaiseksi siihen, mitä mainoksissa sanotaan. Onneksi urheilujuomia on tarjolla verrattain vähän, joten vertailu on sinänsä helppoa. Tai olisi, ellei Gatorade jylläisi kaikkialla lähes täydellisellä monopolilla.

Mutta pieni tutkailu aiheeseen antaa Gatoradelle jopa perusteita. Ylivoimaisesti käytetyin juoma ammattilaisurheilussa, 40 vuoden ikäinen tuote ja kohtuullinen hinta kuivajauheelle toimivat näin konseptin tasolla ainakin. Toki voi olla, että tässä viedään pässiä ja kovaa, mutta en nyt löytänyt kovin vahvoja vasta-argumenttejakaan tuota pahaa korporaatiotuotetta vastaan. Lidlin urheilujuoman koostumus on toki lähes identtinen ja hinta noin 60% pienempi pulloa kohden, mutta koska Gatoradea sai myös jauheena, se vei voiton. Ei jaksa kantaa loputtomia juomapulloja kaupasta kotiin.

Lisävaihtoehtona voi toki tehdä omia sekoituksiaan, tässä linkissä on yhden henkilön ratkaisu asiaan. Ja ei sovi toki unohtaa kotimaista Hart Sport -klassikkoa, jota en ehtinyt tätä varten tutkimaan tarkemmin. Muistikuva vain tuosta juomasta on sen jossain määrin hirvittävä maku. Pitänee testata ja kerrata.

Jos jollain on asiasta kokemuksia, tietoa tai ensiluokkaisia arvauksia, niin niitä saa kertoa ja se on äärimmäisen toivottavaa. Tarkoitus ei ole kaataa hommaa väärään nesteytykseen, vaan jos on pakko lopettaa kisa kesken, niin se pitää tehdä näyttävästi.

1 kommentti:

  1. Sen verran pitää kotiseuturakkautta (pah, monikansallinen firma se nykyisin on) olla, että annan sulle testikäyttöön pullon Isotonicia (www.eckes-granini.fi/tuotteet/isotonic/).

    Ja sä kun olet keittiön hengetär, niin testaappa loimaalaisen Hunajayhtymän resepti, jota mun on pitänyt jo pitkään kokeilla, mutta en ole saanut aikaiseksi. Tästä linkistä löytyy lentopalloilija uskottavasti esittelemässä reseptiä: www.hunajayhtyma.fi

    VastaaPoista