perjantai 4. helmikuuta 2011

Aamutreenausta

Lyhyesti: inhoan aamutreenausta; siitä ei tule mitään, sydän ei lyö tahtia riittävästi ja kaiken lisäksi yleensä koko päivän ajan tuppaa nukuttamaan aamutreenin jälkeen. Ne, joille "tunti liikuntaa aamuisin on kaksi tuntia lisää työtehoja päivällä" ovat patologisia valehtelijoita ja irtaantuneita todellisuudesta. Armeijassa tuota tuli tietenkin harrastettua, mutta jotain siitäkin kertoo se, että se alkoi olla "lystiä" noin 4kk jälkeen ja kesti noin nolla aamua oppia pois tuosta tavasta.  Vieläkin ainoa sallittu aamu-urheilu on surffaus, eikä sekään ihan itsestään onnistu silloin, kun sitä on tarjolla.

Tämän vuoden puolella tosin työkuviot menivät hieman uusiksi, eli päivät venyvät ainakin syksyä säännöllisemmin ja kun tarkoituksena oli muutenkin lisätä ainakin uinnin viikko-osuuksia, niin aamut on nyt pakko valjastaa käyttöön. Onneksi kaikkia ei tarvitse ja jatkossakin voi hikoilla iltaisin, mutta etenkin tuo uinti, jota sietää paikkailla muutenkin, vaatii lisätreeniä. Rajojahan tässä on tarkoitus rikkoa, eli kokeillaan sitten aamutreenejä. Tosin esim. tällä viikolla kolmesta aamu-uintivuorosta käytin nolla. Ei kyennyt ylös, aamu-uni vaikutti järkevämmältä kokonaispaketilta.

Lämpimälle vedelle tässä vaiheessa silti kaikki plussat, koska kaikki muu  urheilu aamuisin on aivan hirvittävää räpellystä. Syksyllä yritin aamusulkapalloa ja neljä erää sulkapalloa tuotti maksimisykkeen 112. Eli "hieman" hukkaan heitettyä treeniä tuollainen ja se jäikin sitten siihen. Uinti, kevyissä määrissä, sentään toimii ihan oikeana herättäjänä ja jos ei tarvitse junassa istua klo 7.40, ehtii aamulla uimaankin. Tärkeintä on kuitenkin se, että treenin jälkeinen fiilis on ok, vaikka treeni onkin selvästi iltatreenejä kevyempää ja lyhyempää.
Tieteelliseltä kannalta faktat puhuvat aika lailla em. manauksen puolesta.  Myös tässä artikkelissa on hyvin kevyesti sivuttu aihetta ja todetaan tuo sama: ei kannata ainakaan sulkapalloa lätkiä heti aamuyöstä, vaan kevyt lenkki tai sali toimii lähes kaikille. Aamu-urheiluun tottuminen vie suhteellisen kauan, eivätkä kaikki eivät saa siitä hyötyeroa kirittyä lainkaan. Tiukat treenit jatkuvat siis iltavuoroina, mutta koska rennoista aamuvedoista ei ole kuitenkaan haittaakaan, saavat ne jatkua vielä. ainakin silloin, kun pääsen ylös sängystä. Uimaan oppii tehokkaasti vain uimalla, illat pitää jakaa tasaisesti juoksulle, pyöräilylle, salille ja uinnille, niin kai tällä on mentävä. Onneksi kevättä kohden aamuisin löytyy sentään edes valoa. Talvisaikaan aamut ovat muutenkin tarpeeksi synkkiä, kuntoilulla tai ilman.

2 kommenttia:

  1. Kerran pari vuodessa sitä aina ajattelee, että aamuliikunta olisi hyvä idea. Ei ole. Varsinkaan juoksusta ei tule yhtään mitään, ei yksinkertaisesti tunnu terveeltä.

    VastaaPoista
  2. Koska ilmeisesti aamutreeni olisi tällaisessa proggiksessa kuitenkin edes jotenkin hyvä asia, niin kai sitä on yritettävä, edes puolivaloilla.

    Tosin odotetaan kevääseen, ei näillä valo- ja lämpötilamäärillä ainakaan ulos halua aamulla. Hyh.

    VastaaPoista