keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Energiatankkausta

Tämä(kin) on minulle uusi juttu urheiluun.  Tai siis tiesin asiasta, mutten ole sitä tietenkään ikinä joutunut kokeilemaan. Ilmeisesti vireys ja jaksaminen voi hieman kärsiä kuuden tunnin urheilurasituksessa, joten oli taas hieman syytä tonkia, miten urheilujuomien lisäksi voisi auttaa jaksamista energiageeleillä.

Varmuuden vuoksi kaikki energiageelit ovat valmistajiensa mukaan tietenkin "parhaita" ja vertailua ei yhden sivun takaa hoidetakaan. Lyhyen tarkastelun, laskeskelun ja arvailun perusteella peukkusääntönä pitänee pitää sitä, että energiageeleissä kofeiinista on tutkittua lisätehoa, mutta sen lisäksi pitää varmistaa riittävä hiilihydraattien saanti ja näissä nuo erot per kiisseli ovat jossain määrin huomioitavat. Energiajuomissa hiilareita on verrattain nihkeästi ja kun fillariin mahtuu vain 3l juotavia, pitänee tuota sektoria täydentää geeleillä.

Tässä linkissä todetaan, että noin 30g/h olisi minimiannos hiilareita kisan aikana ja 60g/h enempää ei vain imeydy. Eli turha keulia tuonkaan kanssa, koska pahanmakuinen kiisseli, joka ei imeydy, ei ehkä kuulu kisan aikana hyvien asioiden listalle. Lisäongelmana on sitten tuo oikean annoskoon löytäminen, koska annoskoot vaihtelevat liian pienistä yliammuttuihin annoksiin ja osa pakkauksista on kertakäyttöroskaa ilman sulkemismahdollisuutta. Kiitti, olisi tämänkin nyt voinut helpommaksi tehdä.

Maximille kuitenkin pojot tässä kisassa, suljettava annos ja äkkiä laskettuna puoli pussia 45min välein tarkoittaa hiilihydraateissa juuri piirun alle 60g/h täydennystä. Makuvertailua en löytänyt, mutta lyhyen kokemuksen (2 testiä) mukaan kaikki nuo maistuvat käytetyiltä sukilta lievällä hedelmävivahteella, joten taitaa olla aika sama, mitä roskaa naamaansa änkee. 

Jälleen kerran hyvänä tietopankkina toimi Olympiakomitean ravinto-opas ja suosittelen oikeasti tutkailemaan tuota sivustoa, jos meinaa tällaiseen treenailla. Tässä mainitut määrät pitänee minunkin tuplavarmistaa, mutta ainakin nyt tiedän enemmän kuin vielä eilen.

Lisäksi noita ällötahnoja pitäisi käyttää nyt jo lähes säännöllisesti. Urheilujuomat ja varsinkin nuo helvetinkiisselit ovat niin karvasta tavaraa, että tottumaton keho ei kisan koittaessa ota niitä välttämättä lainkaan vastaan ja kisa voi mennä pilalle pelkästään noiden avulla. Mahtavaa, mutta kun tässä noita pidempiä lenkkejä tulee kuitenkin testailtua, niin kai siinä kannattaa hieman noita geelejäkin tunkea naamaan ja ottaa niistä mainittu hyöty irti. Ylihappamat urheilujuomat suun huuhteluun vielä, niin hammaskiille kiittää. Kaikkeen sitä on suostuttava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti